Αναδημοσίευση από www.nextdeal.gr
Το καλοκαίρι αποτελεί την ωραιότερη εποχή του χρόνου για τους μικρούς μας φίλους, περίοδο ανεμελιάς, ατέλειωτου παιχνιδιού και χαράς, περίοδος διακοπών… αλλά και πολλών κινδύνων. Γι’ αυτό εμείς οι μεγαλύτεροι χρειάζεται να γνωρίζουμε τους επιβλαβείς παράγοντες και πώς μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας.
Ήλιος
Ο ήλιος είναι αναμφισβήτητα απαραίτητος για τη ζωή μας, και ειδικά στα παιδιά για τη σωστή ανάπτυξη τους. Η έκθεση όμως στον ήλιο χωρίς προστασία μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε πολλά όργανα όπως στο δέρμα (εγκαύματα, καρκίνο), στα μάτια και στο αμυντικό σύστημα του οργανισμού.
Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η υπεριώδης ακτινοβολία δρα στον άνθρωπο αθροιστικά. Έτσι, όταν ένα παιδί εκτεθεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα στον ήλιο, ο κίνδυνος να αναπτύξει καρκίνο του δέρματος αργότερα στη ζωή του αυξάνεται σημαντικά. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα πρόσφατης μελέτης η ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας που χρειάζεται για να προκαλέσει μελάνωμα στα παιδιά είναι πολύ λιγότερη σε σύγκριση με αυτή στους ενήλικες, με αποτέλεσμα τα βρέφη και τα μικρά παιδιά να είναι περισσότερο ευάλωτα. Άλλες μελέτες υποστηρίζουν ότι όσοι έχουν καεί πέντε ή περισσότερες φορές στην παιδική τους ηλικία, αργότερα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μελάνωμα.
Τι πρέπει να κάνουμε για να τα προστατέψουμε
1. Παιδί & ηλιοπροστασία (ρουχισμός, αντιηλιακά, γυαλιά ηλίου)
- Πρώτα από όλα πρέπει να θυμάστε ότι τα παιδιά <6 μηνών απαγορεύεται να εκτίθενται στον ήλιο, ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται μέχρι και το 12ο έτος.
- Αποφύγετε τις «επικίνδυνες ώρες» του ήλιου δηλαδή τη μακράς διαρκείας έκθεση του παιδιού ειδικά από τις 10 π.μ. – 4 μ.μ.
- Για τα παιδιά, κυριότερο μέλημα πρέπει να είναι το αντηλιακό, με υψηλό δείκτη προστασίας βέβαια. Πέρα όμως από τον σωστό δείκτη προστασίας, μεγάλη σημασία έχει και η συνεπής χρήση του αντηλιακού. Μιλάμε δηλαδή για επαρκή επάλειψη τουλάχιστον είκοσι λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο, και την ανανέωσή του τουλάχιστον κάθε δύο ώρες αλλά και ύστερα από κολύμπι, εφίδρωση ή στέγνωμα με πετσέτα. Τέλος, θα πρέπει να βάζετε αδιάβροχο αντηλιακό στο παιδί σας ακόμα και αν παίζει έξω από το νερό. Προτιμήστε λοιπόν ένα προϊόν που είναι αδιάβροχο, ξεχωριστό για το σώμα και ένα με μεγαλύτερο δείκτη για πρόσωπο και ώμους και μη ξεχνάτε να επαλείφετε και τον αυχένα, τα αυτιά και το κουντεπιέ.
- Ανάλογα με τον τύπο του δέρματος και τα χρώματα του παιδιού αυξάνουμε και τη φροντίδα. Μεγάλο ρόλο παίζει και η ηλικία. Όσο πιο μικρό είναι το παιδί τόσο περισσότερη ανάγκη για προστασία έχει. Κι αν αντί για τη θάλασσα προτιμήσετε το βουνό, μη νομίσετε ότι δεν χρειάζεστε αντηλιακό. Επίσης μη λησμονείτε να ακολουθείτε τους ίδιους κανόνες και όταν έχει συννεφιά, ακόμη και όταν μετακινήστε με το αυτοκίνητο. Κάτι το οποίο δε θα πρέπει να ξεχνάτε είναι ότι απαγορεύεται η χρήση αντιηλιακού σε βρέφη κάτω των 6 μηνών. Συνεπώς για τους πρώτους μήνες της ζωής του, φροντίστε να το κρατήσετε καλά προστατευμένο με ρούχα και με ομπρέλα. Ακόμη και για μεγαλύτερα παιδιά πρέπει να σιγουρευτείτε ότι τα ρούχα που φοράει το προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.
- Παιδιά που έχουν πολλές ελιές πρέπει να προστατεύονται επιμελώς όταν εκτίθενται στον ήλιο και να επισκέπτονται τακτικά δερματολόγο.
- Οι έφηβοι δεν πρέπει να μαυρίζουν τεχνητά. Οι συσκευές τεχνητού μαυρίσματος μπορούν να βλάψουν την επιδερμίδα και τα μάτια.
- Ελέγξτε τα φάρμακα που παίρνει το παιδί σας: Μερικά φάρμακα (ειδικά αντιβιοτικά και φάρμακα κατά της ακμής) αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος στις υπεριώδεις ακτίνες, γι΄ αυτό πρέπει να το συζητήστε με το γιατρό σας την περίπτωση αυτή.
- Διαλέξτε για τα μικρά παιδιά καπέλα που να τα προστατεύουν επαρκώς και αποτελεσματικά στο κατάλληλο μέγεθος (ειδικά για μικρά παιδιά, που το κεφαλάκι τους είναι μικρό και το καπέλο συχνά πέφτει). Η σκιά του καπέλου είναι απαραίτητο να καλύπτει πρόσωπο, λαιμό και αυτιά, αφήνοντας ταυτόχρονα και το κεφαλάκι του παιδιού να παίρνει αέρα.
- Το να επιλέξετε γυαλιά ηλίου για τα παιδιά είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Δεν είναι κάτι που αφορά φυσικά μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αποφύγετε λοιπόν το να επιλέξετε γυαλιά έχοντας ως κύριο κριτήριο την εξωτερική τους εμφάνιση. Επιλέξτε γυαλιά με όχι πολύ σκούρους φακούς γιατί πιθανότατα όταν θα χρειαστεί να παίξουν στην σκιά, θα τα βγάλουν γιατί δεν θα βλέπουν καλά. Να θυμάστε ότι υπάρχουν γυαλιά ηλίου για παιδιά ηλικίας από 8 μηνών και άνω (φυσικά πρέπει να προμηθευτείτε και το λουράκι για να εξασφαλίζει άνετες κινήσεις).
2. Παιδί & “ηλιακές κακοτοπιές” (εγκαύματα, ηλίαση)
- Ένα απλό έγκαυμα, περνά σε διάστημα 5-6 ημερών. Είναι αναμενόμενο σε ένα έγκαυμα το δέρμα τοπικά να κοκκινίζει, να τσούζει, να πονάει και μερικές φορές να παρουσιάζει φουσκάλες (δεν επιτρέπεται το παιδί να ξύνεται εκεί διότι μπορεί να εκδηλωθεί μόλυνση) και στη συνέχεια να ξεφλουδίζει. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι δροσερά ντους χωρίς σαπούνι. Με την συμβουλή ενός γιατρού χρησιμοποιήστε κρέμα για πιθανά εγκαύματα και χορηγήστε πολλά υγρά (π.χ. νερά, χυμοί). Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα παιδιά με σπίλους(“ελιές”), πολύ ξανθό δέρμα και οικογενειακό ιστορικό με καρκίνο του δέρματος.
- Τα συμπτώματα της ηλίασης είναι συνήθως: πονοκέφαλος, πυρετός, κοκκίνισμα, εμετός, ναυτία και συχνά απώλεια των αισθήσεων. Μεταφέρετε το παιδί αμέσως στην σκιά, αν υπάρχει δυνατότητα κάνετε ένα δροσερό ντους, βάλετε κρύες κομπρέσες στο κεφάλι και δώσετε του υγρά να πιει βγάζοντάς του ταυτόχρονα τα ρούχα του. Εάν η θερμοκρασία του παιδιού είναι> 39οC, εκδηλωθούν σπασμοί και χαρακτηριστικά δείτε έλλειψη ιδρώτα, διάρροιες, αφυδάτωση και σύγχυση τότε ζητήστε ιατρική βοήθεια.
Διαβάστε περισσότερα στο psgg.gr.