Ιδιαίτερα χαμηλό είναι το επίπεδο ασφαλιστικής προστασίας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ), στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκά, όπως προκύπτει από τη σχετική έρευνα που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA), στο πλαίσιο της Έκθεσης για τις Καταναλωτικές Τάσεις 2022. Στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 15/6-1/7/2022, συμμετείχαν 9.067 Μικρομεσαίες επιχειρήσεις από όλη την Ευρώπη. Από την Ελλάδα συμμετείχαν 351 ΜμΕ. Ας δούμε τι απάντησαν…
Επίπεδο ασφαλιστικής προστασίας
- Για την περίπτωση φυσικών καταστροφών, το 44% των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων δήλωσαν ότι δεν έχουν κάλυψη. 29% δήλωσαν πλήρως ασφαλισμένες, 23% μερικώς, 1% ανεπαρκώς, ενώ 3% δεν θέλησαν να απαντήσουν. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ε.Ε. ήταν: 38%, 26%, 17%, 2% και 17%.
- Για την περίπτωση ευθύνης, συμπεριλαμβανομένων των νομικών εξόδων και των μη φυσικών ζημιών, όπως μια απεργία, 89% δήλωσαν ότι δεν έχουν κάλυψη. 5% δήλωσαν πλήρως ασφαλισμένες, 3% μερικώς, 1% ανεπαρκώς, ενώ το 2% δεν απάντησε. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ε.Ε. ήταν: 54%, 14% 13%, 2%, 18%.
- Σε περίπτωση διακοπής εργασιών για έξι μήνες, λόγω ζημιών που σχετίζονται με μία καταστροφή, μόλις το 7% δηλώνουν πλήρως ασφαλισμένες, 9% μερικώς, 2% ανεπαρκώς, ενώ το 80% δήλωσαν ότι δεν έχουν κάλυψη. 2% δεν απάντησε. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ε.Ε. ήταν: 12%, 12%, 2%, 56% και 18%.
- Για την περίπτωση Κυβερνοεπίθεσης, το 88% των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχουν κάλυψη. 2% δηλώνουν πλήρως ασφαλισμένες, 8% μερικώς, 1% ανεπαρκώς, ενώ 2% δεν απάντησε. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ε.Ε. ήταν: 69%, 8%, 7%, 1% και 15%.
86% των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα θεωρούν ότι τουλάχιστον ένα ασφαλιστικό προϊόν (που επί του παρόντος δεν έχουν) θα ήταν σημαντικό για την εξασφάλιση της οικονομικής τους ευμάρειας (Ε.Ε.: 76%).
14% δεν θεωρούν σημαντική για την οικονομική τους ευμάρεια μια πρόσθετη ασφάλιση (πέραν της ασφάλισης που ήδη έχουν), έναντι 19% στην Ε.Ε.
Ζητήματα με τις ασφαλιστικές απαιτήσεις
- 9% δήλωσαν ότι υπέβαλαν μία αξίωση, αλλά η αποζημίωση ήταν χαμηλότερη από την αναμενόμενη (Ε.Ε.: 9%).
- 4% δήλωσε ότι καθυστέρησε πολύ η αξιολόγηση της αξίωσης (Ε.Ε.: 7%).
- 6% δήλωσε ότι καθυστέρησε πολύ η καταβολή της αποζημίωσης (Ε.Ε.: 6%).
- 5% δήλωσε ότι η αξίωση απορρίφθηκε για λόγους που δεν ήταν σαφείς (Ε.Ε.: 5%).
- 5% ακύρωσε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο, επειδή απορρίφθηκε μια απαίτηση (Ε.Ε.: 4%).
Το 71% συμφωνεί ή τείνει να συμφωνήσει ότι, σε περίπτωση απαίτησης, θα λάβει αποζημίωση σύμφωνη με την αντίληψη που έχει για την ασφαλιστική κάλυψη (Ε.Ε.: 64%). Αντίθετα, το 27% υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο (16% τείνουν να διαφωνήσουν και 11% διαφωνούν απόλυτα). Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ε.Ε. διαμορφώνονται σε 22% και 10%.
Λόγοι που δεν θα αγόραζαν ή δεν θα ανανέωναν ένα ασφαλιστικό προϊόν
- 30% γιατί θεωρούν το κόστος του ασφαλιστηρίου συμβολαίου πολύ υψηλό, σε σύγκριση με την αναμενόμενη ανταποδοτικότητά του και το επίπεδο κινδύνου (Ε.Ε.: 25%).
- 13% γιατί θεωρούν ότι είναι απίθανο ο ασφαλιστής να πληρώσει σε περίπτωση απαίτησης (Ε.Ε.: 20%).
- 19% λόγω των υψηλών ασφαλίστρων (Ε.Ε.: 18%).
- 31% λόγω εισοδηματικών περιορισμών (Ε.Ε.: 16%).
- 14% λόγω περιορισμένης κάλυψης ή εξαιρέσεων στην κάλυψη (Ε.Ε.: 13%).
- 11% γιατί δεν κατάλαβαν πλήρως την έκταση της κάλυψης (Ε.Ε.: 12%).
- 10% γιατί διαπιστώνουν ότι δεν έχει καμία πραγματική επιλογή μεταξύ διαφορετικών ασφαλίστρων (Ε.Ε.: 9%).
- 19% Άλλο (Ε.Ε.: 20%).
- 5% απάντησε δεν ξέρω/δεν απαντώ (Ε.Ε.: 13%).
Βάση: Όσες επιχειρήσεις προσδιορίζουν ένα είδος ασφαλιστηρίου συμβολαίου ως σημαντικό για την οικονομική τους ευμάρεια, αλλά δεν αγόρασαν/ανανέωσαν το συμβόλαιό τους. Επιτρέπονταν πολλαπλές απαντήσεις.
Οικονομικές δυσκολίες VS ασφάλιση
6% των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων δήλωσαν ότι, τα τελευταία 3 χρόνια, ακύρωσαν ασφαλιστήριο συμβόλαιο, επειδή το ασφάλιστρο αυξήθηκε αδικαιολόγητα (Ε.Ε.: 7%). 2% δήλωσαν ότι πλήρωσαν τα ασφάλιστρα με πίστωση (Ε.Ε.: 3%).
Οι ασφαλιστικές τάσεις
Σκεπτόμενοι την πανδημία COVID-19, τις φυσικές καταστροφές, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, το 28% των ΜμΕ δήλωσε ότι πιθανότατα θα αγόραζε ή θα ανανέωνε τα ασφαλιστικά του προϊόντα (Ε.Ε.: 14%). Για το 31% είναι λιγότερο πιθανό (Ε.Ε.: 14%), ενώ το 40% απάντησε ότι δεν θα προχωρούσε σε καμία αλλαγή (Ε.Ε.: 71%).
Το 32% και το 48% των επιχειρήσεων συμφωνεί ή τείνει να συμφωνεί ότι υπάρχουν σήμερα λιγότερες καλύψεις και περισσότερες εξαιρέσεις για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια από ό,τι πριν από τρία χρόνια (Ε.Ε.: 14% και 29%, αντίστοιχα).
Πανευρωπαϊκά…
Από την έρευνα προκύπτει ότι, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιλέγουν περισσότερο τις εξής ασφαλίσεις: Γενική αστική ευθύνη (66%), Ασφάλιση επαγγελματικών αυτοκινήτων (61%), Ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης / κάλυψη σφαλμάτων και παραλείψεων (52%), Αποζημίωση εργαζομένων (52%), Κάλυψη για υλικές ζημιές από φυσικές καταστροφές (48%).
Για το ποια ασφαλιστικά προϊόντα θεωρούν τα πιο σημαντικά για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, οι ερωτηθέντες απάντησαν (πολλαπλές απαντήσεις):
- Κανένα (19%).
- Εμπορική ασφάλιση περιουσίας και ατυχημάτων με διακοπή εργασιών (16%).
- Επαγγελματική ασφάλιση περιουσίας και ατυχημάτων χωρίς κάλυψη διακοπής εργασιών (9%).
- Ασφάλιση διακοπής εργασιών χωρίς ζημιές (8%).
- Κυβερνοασφάλιση και ασφάλιση δεδομένων (8%).
Αναδημοσίευση: www.aagora.gr