Σταθερή ανάπτυξη +2,8% στην παγκόσμια οικονομία έως το 2026, προβλέπει η Allianz Trade. Η οικονομία των ΗΠΑ επιβραδύνεται, αλλά θα παραμείνει η κύρια δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας μέσα στο 2024. Η Ευρώπη ανακτά την δυναμική της, αν και η Γερμανία θα παραμείνει η εξαίρεση στην ανάπτυξη, με την οικονομία της να εξέρχεται της ύφεσης στα τέλη του 2024. Στην Κίνα, η εγχώρια ζήτηση υποχωρεί. H οικονομική πολιτική χαλάρωσης στην Κίνα μπορεί παρά μόνο να αποζημιώσει τις αναταράξεις που προκλήθηκαν στην οικονομία από την αγορά ακινήτων. Η υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές θα παραμείνει εν όψει των (γεω)πολιτικών αντιπαραθέσεων.
Γράφει η Έλενα Ερμείδου
ΗΠΑ και Ευρώπη – εγκυμονούν κίνδυνοι, αλλά καταγράφεται τάση για βελτίωση
Οι κίνδυνοι για μία ύφεση στις ΗΠΑ αυξάνονται, τονίζει η Allianz στην τελευταία της οικονομική ανάλυση, αλλά η οικονομία εξακολουθεί να ακολουθεί μία τροχιά ήπιας προσγείωσης. Τα ισχυρά οικονομικά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, η ανοδική τάση στις επενδύσεις στον τομέα της μεταποίησης, και ο τομέας της τεχνολογίας υποστηρίζουν αυτήν την άποψη. Ωστόσο, η κατανάλωση στις ΗΠΑ αναμένεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω το επόμενο έτος, καθώς τα κέρδη μειώνονται. Στην Ευρώπη, οι κορυφαίοι δείκτες εξακολουθούν να εγκυμονούν κινδύνους ύφεσης, αλλά καταγράφουν και μία τάση βελτίωσης από τα χαμηλά επίπεδα που βρίσκονται σήμερα, προς υψηλότερα επίπεδα.
Καιρός να ξαναγυρίσουμε στη λιτότητα;
Στα προσεχώς επεισόδια, η δημοσιονομική εξυγίανση θα είναι ο μεγάλος ελέφαντας στην αίθουσα, καθώς θα αντιπροσωπεύει ένα σύρσιμο στην αύξηση του ΑΕΠ της τάξης των -0,3% κατά μέσο όρο έως το 2027, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη. Οι αυξήσεις φόρων, κυρίως για τις επιχειρήσεις, είναι πιο πιθανές από τις περικοπές δαπανών. Επιπλέον, η ποσοτική σύσφιξη θα ανέβει πάνω από 3 ποσοστιαίες μονάδες χρέους/ΑΕΠ ετησίως στους επενδυτές στην Ευρώπη.
Τιμές ενέργειας και άλλων αγαθών ρίχνουν τον πληθωρισμό
Ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει τον στόχο του 2% το πρώτο εξάμηνο του 2025, αφήνοντας ανοικτά περιθώρια για έναν δυναμικότερο κύκλο χαλάρωσης. Το καλοκαίρι υπήρξε αιφνίδια πτώση του πληθωρισμού. Αναμένεται ότι σύντομα θα αμβλυνθεί και ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, λόγω της επιβράδυνσης των μισθών, ενώ οι τιμές της ενέργειας και οι τιμές των αγαθών θα συνεχίσουν να συμπαρασύρουν τον πληθωρισμό προς όλο και χαμηλότερα επίπεδα. Οι τιμές του πετρελαίου θα πρέπει να παραμείνουν κάτω από τα επίπεδα των 80 δολαρίων ΗΠΑ ανά βαρέλι το 2025 και το 2026, ελλείψει ισχυρότερης ανάκαμψης της ζήτησης και χωρίς σοκ προσφοράς.
Οι επόμενες κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών, ΕΚΤ, FED, BoE
Οι Κεντρικές Τράπεζες θα συνεχίσουν να χαλαρώνουν τα επιτόκια ώσπου να φτάσουν στα χαμηλότερα επίπεδα. Η Κεντρική Τράπεζα της Αμερικής FED θα προβεί σε μείωση των επιτοκίων 3,5%, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ στο 2,25% και η Τράπεζα της Αγγλίας, BoE στο 3,0%. Οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών θα προγραμματίσουν πολύ προσεκτικά τους κύκλους χαλάρωσης, καθώς οι εισροές χαρτοφυλακίου θα πρέπει να αυξηθούν ξανά λόγω ευνοϊκότερων διαφορών στα επιτόκια.
Αντικατάσταση αγαθών τους προσεχούς μήνες
Η αύξηση των πραγματικών μισθών αναζωογονεί την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, αλλά οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις συνεχίζουν να συσσωρεύονται στις χώρες της Ευρωζώνης εν μέσω μειωμένης εμπιστοσύνης. Οι καταναλωτικές δαπάνες ευνόησαν τις υπηρεσίες έναντι των αγαθών, αλλά οι πωλήσεις υπηρεσιών σε επίπεδα όγκου έχουν αρχίσει να επιβραδύνονται εν μέσω υψηλού πληθωρισμού. Ορισμένα διαρκή αγαθά είναι πιθανό να αντικατασταθούν τα επόμενα τρίμηνα. Η αύξηση των ονομαστικών μισθών πρόκειται να ομαλοποιηθεί έως το 2025, σύμφωνα με τους ρυθμούς της αγοράς εργασίας, όταν ορισμένες εταιρείες κυρίως τροφίμων, αυτοκινητοβιομηχανίες, υλικών κατασκευής, μηχανημάτων και εξοπλισμού περιορίζονται .
Ανανέωση αποθεμάτων στο εμπόριο
Η ανανέωση των αποθεμάτων έχει ξεκινήσει και είναι πιθανό να πριμοδοτήσει την ανάκαμψη του εμπορίου. Το παγκόσμιο εμπόριο ξεκινά να εξέρχεται της ύφεσης ενάμισι χρόνο μετά από την φάση έναρξης της εμπορικής ύφεσης. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι το παγκόσμιο εμπόριο θα αυξηθεί +3% περίπου το 2025-26 σε όρους όγκου, αλλά θα παραμείνει κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.
Το χάσμα Ευρώπης-ΗΠΑ παραμένει- μεγάλες αφερεγγυότητες
Παρά την ελαφρά βελτίωση των χρηματοοικονομικών μεγεθών των επιχειρήσεων το δεύτερο τρίμηνο, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου της Ευρωζώνης μειώθηκαν στο 7% κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα και πολύ πιο πίσω από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι μεγάλες αφερεγγυότητες συνέχισαν να επιταχύνονται, κυρίως στο λιανικό εμπόριο, τις κατασκευές και τις υπηρεσίες. Συνολικά, αναμένεται ότι οι αφερεγγυότητες των επιχειρήσεων θα αυξηθούν κατά +10% το 2024 και κατά +1% το 2025.
Οι αγορές τιμολογούν τον νέο κύκλο μείωσης των επιτοκίων
Οι κεφαλαιαγορές παραμένουν υπό το ξόρκι των κεντρικών τραπεζών. Οι αγορές τιμολογούν τώρα έναν ισχυρό κύκλο μείωσης των επιτοκίων, παρασύροντας τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων χαμηλότερα. Αυτό παρέχει κάποια σειρά σε επενδύσεις με μεγαλύτερο ρίσκο, με τις διαφορές των κρατικών ομολόγων στη Νότια Ευρώπη να περιορίζονται περαιτέρω. Καθώς διαφαίνεται ελαφρώς μικρότερη χαλάρωση από τη Fed και την ΕΚΤ σε σύγκριση με την τιμολόγηση της αγοράς, δεν αναμένεται ότι οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις θα πέσουν κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα.
Επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία στο έλεος της πολιτικής αβεβαιότητας
Μετά από μια σχετικά αδύναμη σεζόν κερδών του δεύτερου τριμήνου, η οποία έχει αποπληθωρίσει εν μέρει ορισμένες ανισορροπίες στην αγορά (πχ η έκρηξη της Τεχνητής Νοημοσύνης) περιορίζει τις προσδοκίες για τις δυνατότητες ανάπτυξης των επιχειρήσεων. Οι (γεω)πολιτικές αβεβαιότητες κρατά σε εγρήγορση του επενδυτές εν όψει υψηλής μεταβλητότητας.
Οι γεωπολιτικές εντάσεις ενέχουν αρνητικούς κινδύνους για την Allianz
Μια πιθανή αύξηση του προστατευτισμού των ΗΠΑ, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές, είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος, μαζί με την υψηλή πολιτική αβεβαιότητα στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία), τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις σε Ρωσία-Ουκρανία και Μέση Ανατολή, και τις εντάσεις στη Θάλασσα Νότιας Κίνας με την Ταϊβάν.
Συνολικά, το καθοδικό σενάριο μεταφράζεται σε -1,5 % χαμηλότερη παγκόσμια ανάπτυξη και +1%υψηλότερο πληθωρισμό, γεγονός που θα διατηρούσε τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Αναδημοσίευση: www.underwriter.gr