Νέο ψαλίδι στον ΕΝΦΙΑ, τι αλλάζει για καλύψεις επιχειρήσεων, υγείας και οχημάτων μετά τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ.
Στέφανος Kοτζαμάνης
Σειρά μέτρων που αναμένεται να τονώσουν την ασφαλιστική παραγωγή και να προστατέψουν τις ιδιωτικές περιουσίες από τις φυσικές καταστροφές εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της χθεσινής ομιλίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε μεταξύ άλλων:
Πρώτον, την έκπτωση του καταβαλλόμενου ΕΝΦΙΑ κατά 20% (από 10% που είχε ψηφιστεί για πρώτη φορά το περυσινό καλοκαίρι και έναντι 30% που είχε ζητήσει η αγορά) για όσα ακίνητα είναι ασφαλισμένα έναντι φυσικών καταστροφών και έχουν αξία χαμηλότερη των 500.000 ευρώ.
Δεύτερον, για τα ακίνητα με αξία άνω των 500.000 ευρώ, η έκπτωση θα διατηρηθεί στο 10%, ωστόσο οι ιδιοκτήτες τους θα ωθηθούν ενδεχομένως και αυτοί να συνάψουν συμβόλαιο ιδιωτικής ασφάλισης λόγω του ότι δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση φυσικής καταστροφής από τον Απρίλιο του 2025 και μετά.
Τρίτον, ενώ φέτος ψηφίστηκε η υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών των επιχειρήσεων με ετήσιο κύκλο εργασιών υψηλότερο των δύο εκατ. ευρώ (η αγορά είχε ζητήσει το ποσό αυτό να μειωθεί στο ένα εκατ. ευρώ), από τον Απρίλιο του 2025 η υποχρεωτική ασφάλιση θα ξεκινά από τις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 500 χιλιάδων ευρώ.
Τέταρτον, θα πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλιστούν (και) έναντι φυσικών καταστροφών και το σύνολο των οχημάτων, ιδιωτικών και επαγγελματικών, πράγμα που θα γίνεται είτε με την έναρξη των συμβολαίων είτε με την ανανέωσή τους.
Πέμπτον, αν και περισσότερα πράγματα θα αναλυθούν μέσα στις επόμενες μέρες, έγινε λόγος για μηδενισμό του φόρου ασφαλίστρων (15%) στα συμβόλαια υγείας για άτομα έως 18 ετών.
Τέλος, έμμεση στήριξη στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης μπορεί να επιφέρει και το πρόγραμμα «Σπίτι μου Νο 2». Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η ευνοϊκή χρηματοδότηση (επιτόκιο κατά περίπου 50% χαμηλότερο από αυτό της αγοράς) για την απόκτηση άνω των 15.000 κατοικιών (όλα τα σπίτια που αποκτώνται με τραπεζικό δανεισμό ασφαλίζονται υποχρεωτικά).
Παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς αναφέραν ότι οι εξαγγελίες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, όχι μόνο γιατί πιθανολογείται βάσιμα ότι θα μειώσουν τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, αλλά και γιατί διαμορφώνουν ένα κλίμα υπέρ της ασφαλιστικής κουλτούρας στους Έλληνες πολίτες.
Αναδημοσίευση: www.euro2day.gr