Το ν/σ για τις φυσικές καταστροφές ευνοεί την ανάπτυξη και αξιοποίηση της ιδιωτικής ασφάλισης

…με τη δημιουργία Παρατηρητηρίου για την Ιδιωτική Ασφάλιση

του Γεώργιου Ανδρεόπουλου, Τεχνικού Διευθυντή της Syndea

Στην αντιμετώπιση των οικονομικών απωλειών από φυσικές καταστροφές με τη συνδρομή της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς προσανατολίζεται η Πολιτεία, με την κατάθεση προς διαβούλευση του νέου νομοσχεδίου «Ιδιωτική Ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, κρατική αρωγή και προστασία, στεγαστική συνδρομή».

Με τις ρυθμίσεις επιδιώκεται η αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων που πηγάζουν από την αυξανόμενη ένταση της κλιματικής αλλαγής, η οποία οδηγεί σε συχνότερη εκδήλωση καταστροφικών φυσικών φαινομένων, όπως δασικών πυρκαγιών, πλημμυρών, θυελλών και άλλων.

Ειδικότερα, από την 1.1.2025, θεσπίζεται η υποχρεωτική ασφάλιση για τις επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 2 εκατ. για πυρκαγιά από φυσικά αίτια, πλημμύρα και σεισμό. Η ασφάλιση θα πρέπει να καλύπτει κατ’ ελάχιστον τον κίνδυνο από υλικές ζημιές που θα προκληθούν σε ιδιόκτητες κτηριακές εγκαταστάσεις καθώς και σε λοιπά στοιχεία του ενεργητικού της επιχείρησης (εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής και αποθηκευμένα προϊόντα) και για ποσοστό 70% της αξίας του συνόλου του παραπάνω ενεργητικού.

Στις υπόχρεες επιχειρήσεις που δεν θα συμμορφωθούν με την άνω υποχρέωση θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο και θα εξαιρούνται από κάθε επιχορήγηση κρατικής αρωγής για υλικές ζημιές στα περιουσιακά τους στοιχεία που προέρχονται από φυσικές καταστροφές, περιλαμβανομένης και της στεγαστικής συνδρομής.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο ευνοεί την ανάπτυξη και αξιοποίηση της ιδιωτικής ασφάλισης με τη δημιουργία Παρατηρητηρίου για την Ιδιωτική Ασφάλιση έναντι Φυσικών Καταστροφών, τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής και τη στροφή στην υποχρεωτική ασφάλιση μεγάλων επιχειρήσεων και των ιδιωτικών οχημάτων έναντι του κινδύνου για ζημιές από φυσικές καταστροφές. Στόχος της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι να διαμορφωθούν ευνοϊκότερες συνθήκες για την επέκταση της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας, η οποία παραμένει ακόμη σε χαμηλά επίπεδα.

Πρόκειται για το πρώτο σημαντικό βήμα, καθώς σε επόμενη φάση αναμένεται να δρομολογηθούν επιπρόσθετες νομοθετικές πρωτοβουλίες σε κατοικίες, αυτοκίνητα και επιχειρήσεις, με σκοπό να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών, όπου η ιδιωτική ασφάλιση θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και θα συμπράττει αρμονικά με την κρατική αρωγή.

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της Πολιτείας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και εναρμονίζονται με αντίστοιχες πρακτικές που έχουν θεσπιστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η ελληνική ασφαλιστική αγορά βρίσκεται μπροστά σε μια σημαντική πρόκληση ώστε να διευρύνει τις εργασίες της, να ενισχύσει την ασφαλιστική συνείδηση πολιτών και επιχειρήσεων και να συνδράμει σημαντικά στον περιορισμό των οικονομικών απωλειών που επιφέρει η κλιματική κρίση στο κράτος και τις επιχειρήσεις.

Από τη θεωρία, ωστόσο, ως την τελική εφαρμογή, ο δρόμος είναι μακρύς και χρειάζεται στενή συνεργασία και κατανόηση μεταξύ της Πολιτείας και των θεσμών της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, ώστε να αποσαφηνιστούν και να συμφωνηθούν σημαντικά ζητήματα που απορρέουν από τους όρους, τις προϋποθέσεις, τη συνήθη ασφαλιστική πρακτική ανάληψης κινδύνων, τις προβλεπόμενες απαλλαγές, τα όρια κάλυψης και τους περιορισμούς των αντασφαλιστικών συμβάσεων.

Από το περιοδικό Insurance World (Αφιέρωμα Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών/ Έλενα Ερμείδου, Τεύχος Μάιος-Ιούνιος 2024)

arrow_upward