7 απαραίτητα μέτρα προστασίας για ένα ασφαλές οδικό ταξίδι με αυτοκίνητο

Επειδή τα μεγάλα ταξίδια με το αυτοκίνητο είναι πολύ διαφορετικά από τις καθημερινές μετακινήσεις εντός πόλης, απαιτούν κατάλληλη προετοιμασία. Για παράδειγμα, αξίζει να σχεδιάσετε από πριν τη διαδρομή, λαμβάνοντας υπόψη τους αυτοκινητοδρόμους με διόδια, και να βεβαιωθείτε ότι το όχημα είναι σε καλή κατάσταση.

Πιο αναλυτικά, καλό είναι να κάνετε τις παρακάτω 7 ενέργειες πριν ξεκινήσετε:

Ελέγξτε το όχημα

Δεν χρειάζεται να επισκεφθείτε συνεργείο πριν ταξιδέψετε με το αυτοκίνητο. Αρκεί να εκτελέσετε τους έξι παρακάτω ελέγχους, για να διασφαλίσετε ότι το όχημα είναι σε καλή κατάσταση:

 1. Ελέγξτε τη στάθμη του λαδιού του κινητήρα. Φροντίστε να είναι κρύος και το αυτοκίνητο σταθμευμένο σε δρόμο χωρίς κλίση.
 2. Ελέγξτε αν λειτουργούν σωστά οι υαλοκαθαριστήρες και αν υπάρχει αρκετό νερό ή ειδικό διάλυμα στο δοχείο νερού.
 3. Ελέγξτε το πέλμα των ελαστικών: οι αυλακώσεις πρέπει να έχουν βάθος τουλάχιστον 1,6 mm. Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να τοποθετήσετε ένα νόμισμα του ενός ευρώ στις αυλακώσεις. Αν η χρυσή άκρη δεν είναι ορατή, αυτό σημαίνει ότι έχετε βάθος πέλματος 4 ή περισσότερα mm.
 4. Ελέγξτε την πίεση των ελαστικών. Αν δεν έχετε μανόμετρο ή τρόμπα, μπορείτε να βρείτε σε πρατήριο καυσίμων. Η συνιστώμενη πίεση  που δίνει ο κατασκευαστής του οχήματος, συνήθως, αναγράφεται στο «κούφωμα» της πόρτας του οδηγού.
 5. Ελέγξτε αν λειτουργούν σωστά τα φώτα: θέσης, διασταυρώσεως, πορείας, ομίχλης, πέδησης (φρένων), αλλαγής κατεύθυνσης (φλας).
 6. Ελέγξτε αν λειτουργεί το κλιματιστικό, ιδίως το καλοκαίρι.

Πότε χρειάζεται έλεγχο το σύστημα διεύθυνσης του οχήματος;

Ο έλεγχος του συστήματος διεύθυνσης του αυτοκινήτου μπορεί να γίνει μόνο από ειδικό. Ωστόσο, μπορείτε να εντοπίσετε τις παρακάτω ενδείξεις κακής ευθυγράμμισης:

 • Όταν αφήνετε το τιμόνι, το αυτοκίνητο παρεκκλίνει.
 • Το τιμόνι στρίβει πιο άνετα προς τη μία πλευρά.
 • Το τιμόνι είναι πολύ σκληρό ή πολύ χαλαρό στον χειρισμό.
 • Τα ελαστικά φθείρονται ανομοιόμορφα.
 • Έχει ανάψει σχετική λυχνία στον πίνακα ενδείξεων του οχήματος, η οποία υποδεικνύει βλάβη στο τιμόνι.

Σχεδιάστε τη διαδρομή

Για να φτάσετε στον επιθυμητό προορισμό, ίσως έχετε διάφορες εναλλακτικές διαδρομές. Καλό είναι να αποφασίσετε από πριν ποια θα ακολουθήσετε, λαμβάνοντας υπόψη τον κατάλογο με τους πιο επικίνδυνους δρόμους στην Ελλάδα.

Επίσης, σχεδιάστε τις στάσεις που θα κάνετε, με βάση την απόσταση σε χιλιόμετρα. Ως γνωστό, καλό είναι να σταματάτε κάθε δύο ώρες για τουλάχιστον δεκαπέντε λεπτά. Πλέον, υπάρχουν πολλοί ΣΕΑ (Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών) κατά μήκος όλων των αυτοκινητοδρόμων, όπου μπορείτε να βρείτε φαγητό και ποτό, τουαλέτα και πρατήριο καυσίμων.

Υπολογίστε τα διόδια

Έχετε κατά νου τους σταθμούς διοδίων από τους οποίους θα περάσετε και το κόστος διέλευσης από τον καθένα. Αν δεν έχετε μετρητά στο αυτοκίνητο, φροντίστε να έχετε πρόχειρη μια χρεωστική ή πιστωτική κάρτα. Αν, πάλι, έχετε πομποδέκτη, βεβαιωθείτε ότι διαθέτει επαρκές υπόλοιπο ή χρειάζεται φόρτιση.

Αυτοκινητόδρομοι με διόδια στην Ελλάδα

Οι κύριοι αυτοκινητόδρομοι της Ελλάδας, οι οποίοι περιλαμβάνουν σταθμούς διοδίων, είναι οι εξής:

Αυτοκινητόδρομος Διαδρομή
Αυτοκινητόδρομος Π.Α.Θ.Ε. (A1) Πειραιάς – Εύζωνοι
Εγνατία Οδός (Α2) Ηγουμενίτσα – Κήποι
Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (Α3) Λαμία – Εγνατία Οδός
Ιονία Οδός (Α5) Τσακώνα – Κακαβιά
Αττική Οδός (Α6) Ελευσίνα – Λαύριο
Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Πελοποννήσου (Α7) Κόρινθος – Καλαμάτα
Ολυμπία Οδός (Α8) Αθήνα – Πάτρα
Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (Α90) Καστέλι – Σητεία

Πόσο κοστίζουν τα διόδια;

Η τιμή των διοδίων στην Ελλάδα κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως περίπου 3,00 ευρώ. Κάθε κατηγορία οχήματος βαρύνεται με διαφορετικό αντίτιμο, ενώ συνήθως οι μετωπικοί σταθμοί είναι πιο ακριβοί από τους πλευρικούς. Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελούν τα διόδια της γέφυρας Ρίου–Αντιρρίου, όπου οι τιμές είναι κατά πολύ υψηλότερες (π.χ. 14,70 ευρώ για ένα μέσο ΙΧ).

Πώς να αποφύγετε τα διόδια με το Google Maps

Ανοίξτε την εφαρμογή «Χάρτες Google» και συμπληρώστε τον προορισμό σας. Πατήστε το κουμπί «Οδηγίες». Στην οθόνη που εμφανίζει συνοπτικά τη διαδρομή, πατήστε τα αποσιωπητικά (…) πάνω δεξιά, δίπλα από την αφετηρία. Στο μενού που αναδύεται από κάτω, πατήστε «Επιλογές» και, στην οθόνη «Επιλογές δρομολογίου», ενεργοποιήστε την «Αποφυγή διοδίων».

Έχετε μαζί σας τα απαραίτητα έγγραφα

Έχετε ελέγξει αν έχετε στη διάθεσή σας όλα τα απαραίτητα έγγραφα και αν είναι εντάξει; Βεβαιωθείτε ότι έχετε τα εξής:

 • Δίπλωμα οδήγησης
 • Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου
 • Πολιτική ταυτότητα ή διαβατήριο. Εάν ταξιδεύετε σε ξένη χώρα που δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να έχετε μαζί σας το διαβατήριό σας, ακόμη και αν διασχίζετε χερσαία σύνορα.
 • Βεβαίωση ΚΤΕΟ και κάρτα ελέγχου καυσαερίων
 • Απόδειξη εξόφλησης τελών κυκλοφορίας
 • Ασφαλιστήριο συμβόλαιο αυτοκινήτου
arrow_upward