Geneva Association: Οι καταναλωτές ανησυχούν για τη δυνατότητα ασφάλισης στο μέλλον

Έρευνα της Geneva Association, με τίτλο «The Value of Insurance in a Changing Risk Landscape», αποκαλύπτει ότι οι καταναλωτές προσβλέπουν στους ασφαλιστές, για να τους βοηθήσουν να αποφύγουν ενδεχόμενες απώλειες, καθώς διαρκώς εντεινόμενοι κίνδυνοι, όπως η κλιματική αλλαγή, επηρεάζουν την πρόσβαση στην ασφάλιση.

Ο κόσμος έχει βιώσει σημαντικές αναταράξεις τα τελευταία χρόνια. Η πανδημία COVID-19, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, που διαδέχθηκαν η μία την άλλη, αποκάλυψαν πόσο  εύθραυστη είναι η παγκόσμια τάξη πραγμάτων και τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε έναν όλο και πιο διασυνδεδεμένο κόσμο.

Η αστάθεια αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες δεκαετίες, καθώς οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες αυξάνονται, οι κλιματικοί κίνδυνοι εντείνονται (και προκαλούν και άλλους κινδύνους, όπως η έλλειψη τροφίμων και νερού) και η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς. Οι τάσεις αυτές αυξάνουν τον συστημικό κίνδυνο, θέτουν υπό αμφισβήτηση το παραδοσιακό ασφαλιστικό επιχειρηματικό μοντέλο της ομαδοποίησης και διασποράς των κινδύνων (pooling and redistribution) και, όπως ήδη παρατηρείται σε ορισμένες περιοχές που αντιμετωπίζουν κλιματικούς κινδύνους, καθιστούν την ασφάλιση απαγορευτικά ακριβή ή –ακόμη χειρότερα– μη διαθέσιμη.

Τα ευρήματα μιας παγκόσμιας έρευνας καταναλωτών που δημοσιοποιήθηκαν στο πλαίσιο της νέας έκθεσης της Geneva Association, με τίτλο «The Value of Insurance in a Changing Risk Landscape»δείχνουν ότι οι καταναλωτές στις έξι μεγαλύτερες ασφαλιστικές αγορές του κόσμου (ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Γερμανία) ανησυχούν για τη δυνατότητα ασφάλισης στον μέλλον –ιδίως όσον αφορά τις φυσικές καταστροφές, τη μακροζωία και τον κυβερνοκίνδυνοπάνω από το 50% των ερωτηθέντων αναμένουν ότι θα γίνει πιο δύσκολο ή αδύνατο να ασφαλιστούν.

Η έκθεση αναφέρει ότι με την παροχή υπηρεσιών που υπερβαίνουν την παραδοσιακή μεταφορά κινδύνων –όπως οι υπηρεσίες πρόληψης κινδύνων– και τη συνεργασία με τις κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση των πιο σοβαρών κινδύνων, οι ασφαλιστές μπορούν να συνεχίσουν να προστατεύουν τις κοινωνίες μπροστά σε ένα πιο σύνθετο και δύσκολο τοπίο κινδύνων. Τα ευρήματα της έρευνας παρέχουν ισχυρή υποστήριξη αυτών των προσεγγίσεων, με πάνω από το 80% των πελατών να εκφράζουν ενδιαφέρον για μη παραδοσιακές υπηρεσίες αντιμετώπισης κινδύνων.

Ο κ. Jad Ariss, Δ/νων Σύμβουλος της Geneva Association, δήλωσε: «Η αυξανόμενη ένταση και ο αντίκτυπος των κινδύνων σήμερα, από το κλίμα έως τον κυβερνοχώρο, δημιουργούν συνθήκες που θέτουν σε δοκιμασία τους ασφαλιστές. Ωστόσο, η αξία της ασφάλισης είναι ξεκάθαρη. Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία τους, για να προσφέρουν υπηρεσίες που συμβάλλουν στον μετριασμό των κινδύνων και στην προώθηση θετικών αλλαγών μεταξύ των πελατών τους, οι ασφαλιστές μπορούν να διατηρήσουν, και μάλιστα να ενισχύσουν, τον σημαντικό τους ρόλο για την κοινωνία».

Ο κ. Kai-Uwe Schanz, Δ/ντής Κοινωνικοοικονομικής Ανθεκτικότητας στην Geneva Association και συντάκτης της έκθεσης, δήλωσε: «Η θεωρητική μας ανάλυση διαπίστωσε ότι οι κλιματικοί κίνδυνοι και οι κυβερνοκίνδυνοι ειδικότερα αποτελούν σημαντικά εμπόδια για την ασφαλισιμότητα. Είναι ενδιαφέρον, επίσης, ότι οι δύο αυτοί κίνδυνοι αναφέρθηκαν ως κορυφαίοι από τους πελάτες, όταν πρόκειται για ανησυχίες σχετικά με τη μη διαθεσιμότητα και το μη προσιτό της ασφάλισης. Είναι ενθαρρυντικό ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς μας αποκαλύπτουν, επίσης, τη σημαντική διάθεση των καταναλωτών για πρόσθετες υπηρεσίες κινδύνου –όπως υπηρεσίες πρόβλεψης και πρόληψης–, υποδεικνύοντας μια σαφή ευκαιρία για τους ασφαλιστές να επεκτείνουν τις προσφορές τους».

Να σημειωθεί ότι η Geneva Association διοργανώνει στις 11 Δεκεμβρίου, διαδικτυακό σεμινάριο, στο οποίο θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν τα βασικά ευρήματα της Έκθεσης, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών από τον ασφαλιστικό κλάδο και τον ακαδημαϊκό χώρο, οι οποίοι θα διερευνήσουν τι διακυβεύεται και τι καινοτομίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αναδημοσίευση: www.aagora.gr

arrow_upward