Ποιο είναι το μυστικό της ευτυχίας & της επαγγελματικής ευημερίας;

Η αλήθεια είναι ότι η αναζήτηση της ευτυχίας είναι ένας βασικός σκοπός ζωής από όλους σχεδόν τους ανθρώπους.

Υπάρχουν χιλιάδες άρθρα, αποφθέγματα ή γνωμικά που προσπαθούν να ορίσουν το τι είναι ευτυχία, σίγουρα όμως οι έρευνες αποδεικνύουν ότι η ευτυχία είναι υποκειμενική και διαφορετική για τον κάθε άνθρωπο. Ωστόσο υπάρχουν παράμετροι που συμβάλλουν σε αυτή.

της Στέλλας Ζουλινάκη, Life & Business Coach Insurance Mentor, EMCC Senior Practitioner, Μέλος HCCMA & EMCC

Σύμφωνα με τις μελέτες του πατέρα της Θετικής Ψυχολογίας, Martin Seligman, 5 είναι τα βασικά στοιχεία/πυλώνες που οδηγούν στην ευεξία και την ευημερία.

Το μοντέλο PERMA μας τα συστήνει:

  • Positive Emotions/Θετικά συναισθήματα
  • Engagement/Δέσμευση και Εμπλοκή
  • Relationships/Σχέσεις
  • Meaning/Νόημα
  • Accomplishment/Επίτευγμα-Επίτευξη (Achievement)

Θετικά Συναισθήματα

Υιοθετώντας μια θετική στάση ζωής, μπορεί να βοηθήσει τις σχέσεις και τις συνεργασίες, να δημιουργήσει τις συνθήκες για μεγαλύτερη παραγωγικότητα, δημιουργικότητα και αισιοδοξία. Εστιάζοντας σε αυτά που πάνε καλά, βοηθάμε την υγεία μας, σωματική και ψυχική, μεταφέρουμε μια θετική ενέργεια στους γύρω μας και γινόμαστε πιο θελκτικοί ώστε να θέλουν οι άλλοι να συνεργαστούν και να συναλλαχθούν μαζί μας.

Εμπλοκή

Η εμπλοκή με δέσμευση και αφοσίωση δημιουργεί μια κατάσταση ψυχολογικής «ροής» που μας πλημμυρίζει το σώμα με θετικούς νευροδιαβιβαστές και ορμόνες που αυξάνουν την αίσθηση ευημερίας. Όταν δεσμευόμαστε/ «χανόμαστε» σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα μας βοηθάει στο να μένουμε παρόντες, να υλοποιούμε αυτό που μας ευχαριστεί και να γεμίζουμε θετικά συναισθήματα, όπως ηρεμία, χαρά και ευγνωμοσύνη.

(Θετικές) Σχέσεις

Η δημιουργία θετικών σχέσεων σε όλα τα πεδία, οικογένεια, εργασία, κοινωνία, ίσως είναι η πιο σημαντική παράμετρος για την ευτυχία. Είμαστε κοινωνικά όντα απόλυτα συνδεδεμένα μεταξύ μας και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για υγιείς σχέσεις και συνεργασίες, για σχέσεις που ενισχύουν την αγάπη, την οικειότητα και την εγγύτητα.

Νόημα

Το νόημα της ζωής είναι διαφορετικό για κάθε άνθρωπο και επηρεάζεται από τις αξίες και τις πεποιθήσεις του. Όταν όμως είναι ξεκάθαρο στον καθένα [το νόημα της ζωής] ζει περισσότερο, δρα με πάθος και αφοσίωση, αντλεί μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή του και έχει λιγότερα προβλήματα υγείας.

Επίτευξη

Έχοντας στόχους και φιλοδοξίες στη ζωή μας η κάθε επιτυχία μας δίνει μια αίσθηση πληρότητας και ευημερίας. Αξιοποιώντας το δυναμικό μας και τα ταλέντα μας και θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους, που έχουμε τη δυνατότητα να εκπληρώσουμε, αντλούμε αίσθηση ικανοποίησης και περηφάνειας.

Οι σύγχρονες προκλήσεις που συνδέονται με το στρες και την επαγγελματική εξουθένωση στο χώρο εργασίας, μπορούν να βρουν απάντηση στο μοντέλο PERMA του M.Seligman. Εστιάζοντας στους παραπάνω πυλώνες ο ελεύθερος επαγγελματίας/ εργαζόμενος μπορεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για υψηλότερη απόδοση και παραγωγικότητα, δέσμευση, διαχείριση προβλημάτων, διαχείριση στρες, δημιουργικότητα, παρακίνηση και επαγγελματική ευημερία και κερδοφορία.

Αναδημοσίευση: www.insurancedaily.gr

arrow_upward