Thomas Cook: Με ασφαλιστήρια συμβόλαια θα επαναπατριστούν 600.000 τουρίστες

Μέσω ασφαλιστικών καλύψεων θα πραγματοποιηθεί ο επαναπατρισμός 600.000 τουριστών που είχαν κλείσει πακέτα διακοπών μέσω της Thomas Cook. Οι διαπραγματεύσεις που έγιναν για να σωθεί η εταιρεία ναυάγησαν και έτσι υπέβαλε τα ξημερώματα αίτηση για να υπαχθεί σε καθεστώς πτώχευσης μετά από 178 χρόνια λειτουργίας.

Σύμφωνα με τον κ. Χαλκιαδάκη, πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, οι ξενοδόχοι στην Κρήτη χάνουν δεκάδες εκατομμύρια από την κατάρρευση της εταιρείας καθώς η οικονομική τους απώλεια δεν αποζημιώνεται. Περίπου το 80% των ξενοδόχων στην Κρήτη είχαν συνεργασία με την Thomas Cook, ενώ περίπου 50.000 τουρίστες έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα. Όπως σημειώνει ο κ. Χαλκιαδάκης οι τουρίστες που βρίσκονται στην Κρήτη θα επιστρέψουν στις χώρες τους καθώς καλύπτονται από ασφαλιστικούς οργανισμούς. Μιλώντας σχετικά στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, τόνισε ότι οι πρώτοι 22.000 τουρίστες θα αναχωρήσουν από τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες.

Βρετανική κυβέρνηση: Η μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού εν καιρώ ειρήνης

Η πτώχευση της Thomas Cook οδήγησε στη μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού εν καιρώ ειρήνης. Στην Τυνησία ξενοδοχείο μέσω των αντρών ασφαλείας εμπόδισε πελάτες της ταξιδιωτικής εταιρείας να φύγουν εάν δεν καταβάλλουν το κόστος της διαμονής τους στο ξενοδοχείο. Εν συνεχεία και σύμφωνα με το euronews η αρμόδια βρετανική ρυθμιστική αρχή επικοινώνησε με τα ξενοδοχεία που συνεργαζόταν η Thomas Cook για να ενημερώσει ότι θα αποζημιωθούν από την κυβέρνηση μέσω ασφαλιστικού σχήματος.

Επίσης για όσους πελάτες της εταιρείας σε διακοπές στο εξωτερικό προστατεύονται από την Air Travel Organiser’s Licence (ATOL) η βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει τους λογαριασμούς τους και στα ξενοδοχεία που διαμένουν.

Στην Γερμανία που επίσης έχει χιλιάδες τουρίστες της εταιρείας οι ασφαλιστικές εταιρείες οργανώνουν την επιστροφή των τουριστών. Το χρέος της εταιρείας έφτασε στα 1,9 δις ευρώ το καλοκαίρι. Έγινε απόπειρα διάσωσής του με τον μεγαλύτερο μέτοχό του την Fosun και τις τράπεζες να σχεδιάζουν ανακεφαλαιοποίηση ύψους 900 εκατ. , ωστόσο στην οριστικοποίηση της συμφωνίας απαιτήθηκαν άλλα 200 εκατ. λίρες αpό τις τράπεζες.

Η Fosun επισήμανε ότι απογοητεύτηκε από την αποτυχία σύναψης συμφωνίας της εταιρίας με τις τράπεζες, ωστόσο ως μέτοχος υπήρξε υποστηρικτική στη διάσωση της Thomas Cook. Η εταιρεία απασχολεί 22.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο και από αυτούς οι 9.000 είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: Insurancedaily.gr

arrow_upward