Ο κόσμος βρίσκεται μπροστά σε άλλη μία βιομηχανική επανάσταση, που έρχεται από την τεχνολογία. Η τεχνητή νοημοσύνη και οι μηχανές που “γίνονται έξυπνες” μπαίνουν πλέον στον πυρήνα των εργασιών κολοσσιαίων επιχειρήσεων, το διαδίκτυο καθορίζει τη λειτουργία δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών και οι 3D εκτυπώσεις αλλάζουν την πραγματικότητα σε επιστήμες όπως η ιατρική και η αρχιτεκτονική.
Όλα αυτά αλλάζουν και τις σχέσεις των επιχειρήσεων με τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους και αναπόφευκτα και στην ασφαλιστική βιομηχανία και ευρύτερα τη χρηματοοικονομική αγορά όπου οι καινοτομίες αναπτύσσονται με ταχύτατο ρυθμό.
Σύμφωνα με τον Nick van Dam, παγκόσμιο επικεφαλής της μάθησης στη McKinsey & Co., η ταχεία πρόοδος θα οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες θέσεων εργασίας, καθώς ολόκληρες εταιρείες και οι εργαζόμενοι που απασχολούν δεν θα έχουν λόγο να υπάρχουν.
Η έρευνα του Van Dam δείχνει ότι θα εξαφανιστούν επτά εκατομμύρια θέσεις εργασίας μεταξύ 2015 και 2020, με δύο εκατομμύρια νέες θέσεις να δημιουργούνται από τις τεχνολογικές καινοτομίες. Μιλώντας στους φοιτητές της Σχολής Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια Darden, ο van Dam επεσήμανε μια σειρά αποδεικτικών στοιχείων που υποστηρίζουν την επερχόμενη αναταραχή, σημειώνοντας την όλο και πιο γρήγορη επιτάχυνση της τεχνολογικής προόδου και τον ολοένα και μικρότερο χρόνο ζωής των εταιρειών στο S & P 500.
“Το να έχει κανείς μία δουλειά σε όλη του τη ζωή δεν υπάρχει πια”, δήλωσε ο van Dam και αυτοί που θα βγουν πρώτοι από την αγορά εργασίας είναι όσοι δεν έχουν ειδίκευση και την ικανότητα να προσαρμόζονται σε νέες συνθήκες. Είναι η καλύτερη στιγμή για ανθρώπους που έχουν τις τεχνολογικές δεξιότητες και κατάλληλη εκπαίδευση επειδή υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες “, δήλωσε ο van Dam. “Είναι επίσης ο χειρότερος χρόνος στην ιστορία για ανθρώπους με συνηθισμένες δεξιότητες και εκπαίδευση.”
Ενώ οι ψηφιακές ικανότητες θα είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο βασίζονται οι δεξιότητες εργασίας του μέλλοντος, η τεχνολογική τεχνογνωσία δεν θα είναι αρκετή για να ανταγωνιστεί κανείς αποτελεσματικά. Γα αυτό ο Van Dam μιλά για μία σειρά δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να αγκαλιάσουν την ταχεία αλλαγή.
Οι 10 καλύτερες δεξιότητες που θα ζητηθούν στο εγγύς μέλλον είναι:
- Επίλυση σύνθετων προβλημάτων
- Κριτική σκέψη
- Δημιουργικότητα Διαχείριση ανθρώπων
- Συντονισμός – συνεργασία με άλλους
- Συναισθηματική νοημοσύνη
- Κρίση και λήψη αποφάσεων
- Προσανατολισμός υπηρεσιών
- Διαπραγμάτευση
- Γνωστική ευελιξία
«Είναι όλο για το πώς μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά», δήλωσε ο van Dam. “Πώς μπορούμε να βρούμε νέα προϊόντα και επιχειρηματικά μοντέλα και να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να δουλέψουμε πιο έξυπνα.”
Δια βίου μάθηση
Ο ταχύς ρυθμός των αλλαγών και το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα είναι στο εργατικό δυναμικό για μέσο όρο 55 ετών σημαίνει επίσης ότι η δια βίου μάθηση θα αποτελέσει βασικό συστατικό για τη διαρκή επιτυχία της σταδιοδρομίας. Αυτό είναι ένα βάρος που πέφτει τόσο σε άτομα όσο και σε εταιρείες, δήλωσε ο van Dam.
“Οι εταιρείες, για να παραμείνουν σχετικές, πρέπει να επιταχύνουν και να κάνουν περισσότερα για να αναπτύξουν τους ανθρώπους τους”, δήλωσε ο van Dam, προσθέτοντας ότι το έργο θα πρέπει ιδανικά να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε οι άνθρωποι να μαθαίνουν κάτι καινούργιο κάθε μέρα μετατρέποντας τον χώρο εργασίας σε χώρο μάθησης”.