Υποχρεωτική η Προστασία Προσωπικών Δεδομένων από τον Μάιο 2018

Αναδημοσίευση από www.underwriter.gr

Στις 25 Μαΐου 2018 θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) σε όλη την Ευρώπη, και για αυτό το λόγο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές προκειμένου να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν πιο ομαλή εφαρμογή του. Το σημαντικό για την ασφαλιστική αγορά είναι ότι η προστασία προσωπικών δεδομένων θα είναι πλέον υποχρεωτική και για αυτό το λόγο όλες οι επιχειρήσεις που κατέχουν προσωπικά δεδομένα πελατών θα πρέπει να ασφαλίζονται – εξ ου και μια σημαντική αναδυόμενη αγορά για την ιδιωτική ασφάλιση. 

Στον “Γενικό Κανονισμό” της ΕΕ, αναφέρονται οι κινήσεις στις οποίες είναι υποχρεωμένες να προβούν η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι εθνικές αρχές προστασίας δεδομένων και οι εθνικές νομοθεσίες, ώστε να πληρούνται όλες οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η εφαρμογή των νέων κανόνων.

Χάρη στο Γενικό Κανονισμό θα επιτρέπεται η ελεύθερη ροή δεδομένων σε ολόκληρη την ενιαία ψηφιακή αγορά, θα προστατεύεται καλύτερα η ιδιωτική ζωή των Ευρωπαίων και θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και η ασφάλεια των καταναλωτών. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για τις -κυρίως, μικρότερες- επιχειρήσεις.

Οι κυριότερες καινοτομίες που θα εισάγει και οι ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν με την εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού θα μπορούσαν να συνοψιστούν στα ακόλουθα πέντε σημεία:

  • Ένα σύνολο κανόνων σε ολόκληρη την ήπειρο, οι οποίοι εγγυώνται την ασφάλεια δικαίου για τις επιχειρήσεις και παρέχουν το ίδιο επίπεδο προστασίας των δεδομένων σε ολόκληρη την ΕΕ για τους πολίτες.
  • Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν για όλες τις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στην ΕΕ,ακόμα και στην περίπτωση που οι εταιρείες αυτές έχουν την έδρα τους εκτός ΕΕ.
  • Ισχυρότερα και νέα δικαιώματα για τους πολίτες: το δικαίωμα ενημέρωσης, πρόσβασης και το δικαίωμα στη λήθη ενισχύονται. Ένα νέο δικαίωμα στη φορητότητα των δεδομένων δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να μεταφέρουν τα δεδομένα τους από τη μία εταιρεία στην άλλη. Αυτό θα δώσει στις εταιρείες νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.
  • Ισχυρότερη προστασία έναντι παραβιάσεων προσωπικών δεδομένων: μια εταιρεία που αντιμετωπίζει παραβίαση προσωπικών δεδομένων, η οποία θέτει άτομα σε κίνδυνο οφείλει να ενημερώσει την αρχή προστασίας δεδομένων εντός 72 ωρών.
  • Αυστηροί κανόνες και αποτρεπτικά πρόστιμα: όλες οι αρχές προστασίας των δεδομένων θα έχουν την εξουσία να επιβάλλουν πρόστιμα έως 20 εκατομμύρια Ευρώ ή, σε περίπτωση εταιρείας, έως το 4% του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών της.

Ωστόσο, αξίζει να αναφέρουμε πως αν και μας χωρίζουν λιγότερες από 100 ημέρες προτού τεθεί σε εφαρμογή ο Γενικός Κανονισμός, η προετοιμασία δεν κινείται με τους ίδιους ρυθμούς σε όλες τις χώρες, αφού μόνο δύο έχουν ήδη θεσπίσει τη σχετική εθνική νομοθεσία.

Μάλιστα, η Επιτροπή διαθέτει 1,7 δισεκατομμύρια Ευρώ για τη χρηματοδότηση των αρχών προστασίας των δεδομένων και για την κατάρτιση επαγγελματιών στον τομέα της προστασίας των δεδομένων. Επιπλέον, 2 εκατομμύρια Ευρώ διατίθενται για την υποστήριξη των εθνικών αρχών στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τις επιχειρήσεις, ιδίως τις ΜΜΕ.

Μετά την 25η Μαΐου, ο ρόλος της Επιτροπής θα είναι να επιβλέπει την εφαρμογή των νέων κανόνων στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα ανά περίπτωση. Μετά από ένα χρόνο εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού, το 2019 η Επιτροπή θα διοργανώσει εκδήλωση κατά την οποία θα συγκεντρώσει σχόλια και παρατηρήσεις από τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Βάσει αυτών θα συντάξει την Έκθεση, η οποία αναμένεται να εκδοθεί το Μάιο του 2020 και θα αφορά την αξιολόγηση και την αναθεώρηση του Γενικού Κανονισμού.

arrow_upward