Άρθρο του κ. Ιωάννη Ξηρογιαννόπουλου
Οι κίνδυνοι του κυβερνοχώρου Cyber Risk, μετά και την πολύ πρόσφατη διαδικτυακή επίθεση που έπληξε πλήθος επιχειρήσεων και οργανισμών παγκοσμίως, βρίσκεται πλέον ψηλά στην ατζέντα των θεμάτων που απασχολούν την ασφαλιστική αγοράς αλλά και το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου αντίστοιχα.
Βιώνοντας τη λεγόμενη «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση» (τεχνολογική επανάσταση ουσιαστικά), η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και η ευρύτατη πλέον χρήση των ηλεκτρονικών συστημάτων και δικτύων από την πλειονότητα των επιχειρήσεων παγκοσμίως, έχει δημιουργήσει έναν τεράστιο όγκο άυλων δεδομένων, αρχείων και πληροφόρησης, από τα οποία εξαρτάται άμεσα η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία μιας επιχείρησης.
Η ανάπτυξη των μαζικών δεδομένων (bigdata) και της υπερπληροφόρησης που διαχέεται μέσα από το «internetofthings» και η δημιουργία ενός παγκοσμιοποιημένου ψηφιακού κόσμου, μεταλλάσσουν συνεχώς τις δομές και τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, διογκώνοντας, παράλληλα, τις προκλήσεις για την αντιμετώπιση των κινδύνων που εγκυμονούν.
Η βασικοί κίνδυνοι που προκαλούνται για τις επιχειρήσεις αφορούν κυρίως στους παρακάτω τομείς:
- Απώλεια εταιρικών δεδομένων (επιχειρηματικά μυστικά, πνευματικά δικαιώματα, αρχεία πελατών)
- Απώλεια προσωπικών δεδομένων των πελατών τους (οικονομικά & προσωπικά στοιχεία πελατών, στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών και πιστωτικών καρτών)
- Παραβίαση / κλοπή (χακάρισμα) συστημάτων – Επίθεση άρνησης υπηρεσιών (DistributedDenialofService – Ddos) που οδηγεί στην αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας μιας επιχείρησης και κατά συνέπεια σε οικονομικές απώλειες και ενδεχομένως σε φθορά της εταιρικής της φήμης.
Οι ασφαλιστικές εταιρίες σε παγκόσμιο επίπεδο, αντιλαμβανόμενες την ανάγκη παροχής υπηρεσιών ασφάλισης για την κάλυψη κινδύνων που απορρέουν από την χρήση της τεχνολογίας δημιούργησαν και πρόσφεραν εγκαίρως στην αγορά εξειδικευμένα προγράμματα Cyber Risk Insurance.
Αντίθετα όμως η ανάπτυξη της αντίστοιχης ασφαλιστικής συνείδησης στον επιχειρηματικό κόσμο απέναντι στην νέα αυτή απειλή δεν ακολούθησε τους ίδιους ρυθμούς. Το αποτέλεσμα της χρονικής αυτής υστέρησης ήταν να αφήσει τις επιχειρήσεις εκτεθειμένες και ευάλωτες σε κυβερνοεπιθέσεις παγκόσμιας εμβέλειας, όπως η επίθεση «Wannacry» στις αρχές του 2017 και η πολύ πρόσφατη νέα επίθεση «GoldenEye» που λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες.
Ο επαγγελματίας Μεσίτης ασφαλίσεων καλείται για άλλη μια φορά να λειτουργήσει πρωτίστως ως σύμβουλος του επιχειρηματία πελάτη του. Οι επιχειρήσεις, έχουν ανάγκη πρώτον να ενημερωθούν, να αντιληφθούν και να αξιολογήσουν την έκθεσή τους σε κινδύνους που προκύπτουν από την ευρύτατη χρήση της τεχνολογίας και την «εξάρτηση» που αυτή δημιουργεί, δεύτερον να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της έκθεσής τους σε αυτούς και τέλος να γνωρίσουν τις εναλλακτικές λύσεις που προσφέρονται στην ασφαλιστική αγορά, ώστε αγοράζοντας το κατάλληλο ασφαλιστικό πρόγραμμα CyberRiskInsurance, να καλύψουν αποτελεσματικά την νέα αυτή ασφαλιστική ανάγκη που έχει ανακύψει μέσα από την συνεχή ανάπτυξη της χρήσης της τεχνολογίας στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι.