Ταμείο για την κάλυψη των κατοικιών από σεισμό προτείνει η ΕΑΕΕ

Πρόταση για ίδρυση Ταμείου που θα καλύπτει ασφαλιστικά έως ένα ποσό και το υπόλοιπο έως την πραγματική τους αξία θα την καλύπτουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, σε περιπτώσεις σεισμών κατατέθηκε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) με θέμα «Η διαχείριση ζημιών σε περίπτωση φυσικών καταστροφών», που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Munich RE. Σε αυτή την περίπτωση όπως αναφέρθηκε, η συμμετοχή του Δημοσίου κρίνεται επιβεβλημένη, δεδομένου ότι μέχρι να ασφαλιστούν στο σύνολό τους τα ακίνητα υπό το υφιστάμενο οικονομικό περιβάλλον θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όπως τονίστηκε το ποσοστό των ακινήτων που είναι ασφαλισμένα για τον κίνδυνο σεισμού διατηρείται στο επίπεδο μόλις του 10%, παρά το υψηλό κόστος που συνεπάγεται για το Δημόσιο ένα τέτοιο φυσικό γεγονός.

Όπως επεσήμανε μάλιστα ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας Αντασφαλίσεων, Μεταφορών και Σκαφών της ΕΑΕΕ Νότης Βαγιακάκος τα τελευταία 36 χρόνια η χώρα «χτυπήθηκε»  οκτώ φορές  από τον εγκέλαδο, με ετήσιο κόστος της τάξης των 350 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στο θέμα ο πρόεδρος της Ένωσης, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, υπογράμμισε  τη χαμηλή διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης σε αυτό τον τομέα, ενώ η κ. Ε. Κοντοπάνου σύμβουλος διοίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής υπογράμμισε την αναγκαιοότητα όχι μόνο ύπαρξης, αλλά και επικαιροποίησης σε τακτά διαστήματα «μηχανισμού αντιμετώπισης επέλευσης καταστροφικών γεγονότων» όλων των εμπλεκόμενων μερών (πολιτείας, ασφαλιστικών εταιρειών, σχετικών φορέων κ.λ.π)

Τέλος από την πλευρά τους τα στελέχη της Munich Re Manfred Brandmaier, Client Manager – Munich Re, Andreas Vossberg, Senior Property Treaty Underwriter – Munich Re και Georg Feierabend, Senior Property Claims Manager – Munich Re αναφέρθηκαν στις πρακτικές που ακολουθούνται σε άλλες χώρες και στην εμπειρία της εταιρίας στην διαχείρηση φυσικών καταστροφών.

 

Αναδημοσίευση από www.nextdeal.gr

arrow_upward